Skip to content

Portant la lectura al dia a dia de les famílies a Eibar

El secret ha sigut que es transmet de la mateixa manera que se’ns va transmetre a nosaltres: amb el cos i la veu, perquè els xiquets i les xiquetes aprenguen el llenguatge del cos des de l’experiència tàctil. L’activitat rep el nom de «Cuentos sobre la piel – Azalerako ipuinak»

A les biblioteques ens dediquem, especialment, a fomentar la lectura, si és possible des de la infància més primerenca. Seleccionem un bon fons bibliogràfic, el cataloguem i el classifiquem de manera que el catàleg es puga recuperar de diverses formes: autoria, títols, temàtica… Això últim és molt important a la nostra biblioteca. No debades, rebem sovint peticions de llibres que aborden temàtiques concretes per a treballar determinats sentiments amb els més menuts: dol, adopció, separació dels progenitors, bullying… i un llarg etcètera.

Ara bé, el fet de disposar d’una bona col·lecció no és suficient. Cal fer alguna cosa més per posar-la en circulació i que es gaudisca més enllà dels murs de la biblioteca, concretament a les llars, i també als centres escolars. I, què és això que cal fer perquè la circulació de llibres es convertisca en el dia a dia de la nostra biblioteca?

En un principi organitzàvem diversos tallers en què tractàvem que el protagonisme el tingueren els llibres. Xiquets i xiquetes passaven per les nostres sales a escoltar, a «veure» els contes interpretats per diferents contadors. Però ens vam adonar que no aconseguíem endevinar la tecla per al nostre propòsit de fomentar la lectura: els xiquets i les xiquetes canviaven, de vegades no aconseguíem que les famílies repetiren… Ens havíem d’esforçar a consolidar el nostre públic, a fidelitzar-lo.

Inici dels clubs de lectura

Així doncs, vam començar amb els clubs de lectura o, més ben dit, «estones» de lectura en família per als més menuts. Una professional, en el nostre cas Saroa Bikandi, acompanya cada curs aquestes famílies i aquests menudets en la seua iniciació al món de la literatura, de la bona literatura, ben seleccionada: poesia popular, tirallongues, cançons, cançons de bressol. Per què aquest tipus de literatura? Perquè és breu, amb vocabulari senzill, té ritme, es repeteix i així és més fàcil d’aprendre, perquè és il·lògica o absurda, però, alhora, en facilita la memorització.

El secret ha sigut que es transmet de la mateixa manera que se’ns va transmetre a nosaltres: amb el cos i la veu, perquè els xiquets i les xiquetes aprenguen el llenguatge del cos des de l’experiència tàctil. L’activitat rep el nom de «Cuentos sobre la piel – Azalerako ipuinak», perquè s’ensenya els pares i les mares a «llegir» amb els seus fills des del massatge, des del joc. Més enllà dels gèneres literaris o els textos, aquestes experiències literàries se centren en la pell, el tacte i el contacte que el progenitor té amb el seu fill o filla, i aprén a replicar-lo a casa. Es busca la musicalitat de la veu de l’adult, el ritme corporal i la proximitat, la qual cosa produeix seguretat i confiança en els xiquets.

Per què fem aquestes dinàmiques? Perquè rebre relats alimenta el pensament. En la carícia, per mitjà de l’afalac, la rima i els contes, els xiquets adquireixen l’estructura temporal i les formes d’organitzar el llenguatge del relat a penes sense adonar-se’n, sense ser-ne conscients. Aquest fet, a més de contribuir a l’expressió oral, porta a explorar les rutines del llenguatge escrit: discontinuïtats, inflexions, tons d’interrogació o exclamació, tots utilitzats per a «escriure l’oralitat», per a ajudar-los a acostar-se, més endavant, a la lectura alfabètica.

En cada sessió hi ha sempre un espai de temps important en què es treballa el llibre, l’àlbum il·lustrat, perquè aprenguen com contar-lo quan estiguen a casa. No és vàlid qualsevol llibre. Es deixa a un costat la literatura més comercial per aprendre a apreciar la més valorada, la que s’ha seleccionat amb cura i coneixement.

Segons l’edat del xiquet, s’evoluciona en la manera de contar.

Els pares i mares dels més menuts, d’entre 1 i 3 anys, aprenen en aquestes sessions a fer servir les cançons de bressol, els jocs, les palmes, a comptar amb els dits, agafant el xiquet al braç. S’asseuen en rogle, veuen les il·lustracions del llibre i anomenen els objectes que hi apareixen.

Quan són una miqueta més majors, quan ja s’asseuen i saben passar les pàgines dels llibres, els pares i mares aprenen a ritualitzar les rimes, les cançons de bressol i els jocs amb les mans. Els ensenyen els llibres que tenen relació amb la vida quotidiana per anomenar els objectes, les persones i els animals que hi apareixen.

El que ens interessa que aprenguen les famílies és a buscar a casa un moment adequat per a utilitzar els recursos que ens proporciona la literatura, de manera que se’n fomente el consum i l’hàbit de llegir als seus fills. Aprenen a trobar el llibre que crida l’atenció del menut per qualsevol motiu, a llegir-lo en companyia, compartint la lectura.

Per això és tan important que l’activitat siga periòdica, que es repetisca com a mínim una vegada al mes amb cada família durant el curs escolar. Coneixen la biblioteca, coneixen els recursos que els hi oferim i aprenen com utilitzar-los perquè els seus fills els aprofiten, perquè la iniciació a la lectura a l’escola els siga agradable des d’una primera etapa.

Les famílies que ho desitgen poden continuar amb la següent activitat que proposem per a les que tinguen xiquets i xiquetes de 4 a 6 anys: «La bolsa de los libros – Liburuen poltsa». En aquest club de lectura pretenem crear un clima agradable en què els xiquets i les xiquetes se senten a gust, dispostos a escoltar les històries de la contadora, veient els àlbums il·lustrats i fent que senten més curiositat pel que els aporta la lectura dels llibres. També volem que sàpiguen per a què està la biblioteca, que aprenguen com s’utilitza perquè a poc a poc siguen capaços de trobar-hi per ells mateixos els llibres que els interessen. El fet d’estar envoltats de llibres i escoltar contes i històries fa que s’encenguen les ganes de llegir. Hi ha diversos estudis que conclouen que com més lligen els xiquets des de menuts més bé aprenen a llegir i a escriure. Per això és important acostar-los a la lectura, a les biblioteques que continguen infinitat de llibres. Es busca que així com aprenen a caminar, aprenguen a llegir i a disfrutar de la lectura.

De Bularretik mintzora a Mintzoan kux-kux

A més de clubs de lectura per a aquestes edats primerenques, des de 2016 tenim en marxa un altre projecte denominat, en un principi, Bularretik mintzora – Del pecho a la palabra i actualment Mintzoan kux-kux.

Amb aquesta iniciativa tractem de fomentar hàbits de lectura en xiquets i xiquetes entre 0 i 8 anys col·laborant amb les famílies i formadors en un entorn natural: a casa, a l’escola i a la biblioteca. Es pretén crear un ambient lector en aquests espais i fomentar l’hàbit de llegir, de contar i d’escoltar de manera natural.

Això es du a terme reunint esforços en aquests tres eixos o columnes: escola, casa i biblioteca.

A les escoles, fent un lloc a la literatura infantil per a gaudir de continguts de qualitat amb els xiquets: ritme, cadència de l’oralitat, poesia, narració, jocs… Fer que per al xiquet l’espai que se li dona a la literatura es convertisca en rutina, de manera que contribuïsca al seu desenvolupament afectiu i intel·lectual.

La biblioteca municipal, per la seua part, exposa en un lloc identificat llibres de qualitat triats per a aquest programa. Aquest espai ajuda que els vagen coneixent des de menuts, i per a ser part del projecte necessiten obtindre el carnet de la biblioteca. Els xiquets hi acudeixen amb els seus pares i mares per triar el llibre que duran a sa casa en una motxilla identificada per al projecte.

A casa, en un ambient càlid i relaxat, llegiran el llibre acompanyats de la mare o el pare. Quan contem una història transmetem tota una experiència vital. El xiquet es recull i aquesta reflexió l’ajuda en la concentració, en l’enteniment.

En el nostre cas, el Departament d’Eusquera va contribuir en la formació del professorat en un principi, així com en xarrades destinades a mares i pares. Actualment ja no reben formació, però continuen amb el circuit escola-biblioteca-casa, i transporten els llibres a les motxilles que proporcionem a les aules dels centres escolars.

Exposició didàctica Itsaspeko bihotzak: sessió familiar

Des de 2016 oferim aquesta exposició didàctica als centres escolars i a les famílies a Eibar, en col·laboració amb l’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament.

En aquesta exposició es treballa el tema de la igualtat de gènere per mitjà de la literatura infantil en eusquera. Per a això, l’associació Galtzagorri1 ha dissenyat un recorregut artístic i pedagògic que té com a eix la coeducació.

El recorregut comprén, sobretot, la literatura infantil, però també altres expressions artístiques (il·lustració, costura, artesania, audiovisuals…). Per a les sessions han triat, entre la producció literària infantil i juvenil, treballs que tenen la coeducació entre els seus paràmetres pedagògics. Agafant com a excusa un llibre concret, es treballen temes per a sensibilitzar en la perspectiva de gènere, utilitzant diverses disciplines a cada racó de la sala.

Els objectius específics de l’exposició són els següents:

  • Donar a conéixer la literatura coeducativa tant als xiquets i les xiquetes com al públic adult.
  • Educar en l’art i l’estètica treballant una mirada artística.
  • Dur endavant una pràctica pedagògica coeducadora.
  • Donar l’oportunitat de superar els estereotips de sexe i gènere que hi ha en l’imaginari col·lectiu.

Cada any, a més de les visites escolars, oferim una sessió per a famílies. Durant el temps que dura, se’ls ofereixen recomanacions de llibres, es presenten llibres específics en funció del grup i de les persones que hi participen, així com un espai per a tractar la bibliografia recomanada amb els pares i les mares.

1 Galtzagorri Elkartea: <https://www.galtzagorri.eus/eu> (Consulta: 15 juny 2022)

Resultats, valoració

Des de l’últim trimestre de 2015 fins a maig de 2022 s’han fet 88 sessions d’Azalerako ipuinak i 133 de Liburuen poltsa. En el primer cas, d’1 a 3 anys, hem comptat 734 assistències, i en el segon, de 4 a 6 anys, 1 190 assistències.

La valoració general dels pares i mares en les enquestes que hem passat i d’acord amb les preguntes que s’han fet ha sigut la següent en cada grup:

  1. Has notat algun canvi en el xiquet o la xiqueta després d’aquesta experiència? (manté l’atenció durant més temps, li interessen més els contes, ha millorat la comunicació…)
Azalerako ipuinakLiburuen poltsa
Han treballat la capacitat de comunicació i això ha comportat una millora en aquest aspecte; tenen més interés pels llibres i a casa demanen als pares i mares que li’ls lligen; han aprés a mantindre l’atenció durant més temps.En general, tot i que els ha agradat llegir des de sempre, cal indicar que des que venen a les sessions els agrada amb més intensitat, es fixen en els detalls nous i demostren un interés més profund. Han aprés més vocabulari, utilitzen els contes amb més tranquil·litat i aconsegueixen mantindre l’atenció durant més temps.  
  • Què has aprés tu?
Azalerako ipuinakLiburuen poltsa
Cançons, jocs de mans, maneres diferents de contar contes, aprendre a compartir amb els xiquets moments agradables…; aprendre a contar els contes d’una manera tranquil·la i més creativa; utilitzar també el cos per a contar-los; cançons per a fer-los massatges…  Han conegut formats nous de llibres: sense text, sense dibuixos, sense llibre… En els contes no només és important la lletra i les paraules sinó també és fonamental l’entonació i la motivació d’un mateix, així com les onomatopeies. La importància de les emocions i la comunicació no verbal. Cal respectar el que els xiquets i les xiquetes han entés per ells mateixos.  
  • Com ha sigut la participació del xiquet? (ha vingut content, li costava vindre…)
Azalerako ipuinakLiburuen poltsa
En general han estat molt a gust, tot i que de vegades tímids. Encara que en la sessió tingueren una mica de vergonya, després a casa recordaven ben bé tot el que havien escoltat. Alguns i algunes desitjaven el dia de la sessió.En general han vingut contents i contentes a les sessions.
  • Quina ha sigut l’activitat que més li ha agradat al xiquet? Quin conte? L’heu utilitzat a casa?
Azalerako ipuinakLiburuen poltsa
Alguns s’han quedat amb els contes que s’utilitzaven en les sessions. Les relacionades amb el cos: cançons i jocs que s’usen per al massatge, cançons de falda, jocs i cançons que es treballen amb les mans.  Els treballs manuals i escoltar els contes. Algunes vegades han demanat portar a casa els contes que han vist en les sessions.
  • Per a què t’ha servit aquesta experiència? La recomanaries? Què hi afegiries?
Azalerako ipuinakLiburuen poltsa
Pensen que és un moment genial per a compartir amb la família posant com el centre o l’eina la literatura, el cant, el dibuix i és extensible a tot el món. La majoria està d’acord que recomanarien l’activitat. Els ha servit per a acostar-se més al seu fill o filla i han obtingut idees per a dur a terme a casa. Han aprés a contar contes amb l’entonació adequada.    Per a aprendre més sobre els contes i per a reforçar l’eusquera, ja que l’activitat es desenvolupa en un entorn euskaldun. És una activitat recomanable per a treballar la comprensió lectora dels xiquets i les xiquetes.  

Anem acabant

A conseqüència d’aquestes bones valoracions continuem duent a terme l’activitat. Al cap i a la fi, cada curs hi ha famílies diferents, tot i que algunes repeteixen amb nous continguts. Hem aconseguit un públic fidel a la biblioteca infantil que, a més, se suma de vegades a altres activitats com els contacontes que oferim l’últim dissabte de cada mes durant 6 mesos a l’any.

Tota la informació que pot interessar a les famílies es recull en el Blog de la biblioteca infantil.2 A més de notícies, agenda i recomanacions de llibres, tenim informació sobre el punt d’interés de lectura fàcil i accessible, ajuda per als deures escolars i una selecció de recursos gratuïts en línia en eusquera.

Activitats, jocs, visites escolars per donar a conéixer la biblioteca… que no falte res per a fomentar la lectura.

2 <https://liburutegiak.euskadi.eus/eibar/es/inicio> (Consulta: 15 juny 2022)