Skip to content

Llegir en familia: una activitat més d’oci familiar

Està comprovat que els xiquets i les xiquetes lectores guanyen en agilitat mental, comprenen millor els textos escrits i orals, utilitzen estructures sintàctiques més complexes, es concentren més i acostumen a traure més bones notes. A llegir s’aprén a l’escola, però els autèntics lectors i lectores, aquells que de veritat s’ho passen bé amb la lectura, es formen en l’àmbit familiar. Fomentar l’adquisició d’un hàbit lector real més enllà de la lectura obligatòria de l’aula esdevé a hores d’ara un repte no tan sols per a l’escola, sinó també per a la comunitat educativa en general, incloent-hi els pares i les mares.

La formació lectora dels nostres xiquets i xiquetes no es pot deixar només en mans de l’escola, és molt important que els pares i les mares s’impliquen d’una manera activa, com també és bàsic que l’escola, la societat i les famílies caminen de la mà en aquest aspecte. En el cas de la lectura, considerada com una part fonamental del creixement i desenvolupament de l’infant, cal la implicació de tota la comunitat educativa: des dels pares i les mares fins als mestres, passant pels professionals de les biblioteques, les llibreries, les editorials, els escriptors i les escriptores, així com la resta de professionals del món de llibre i la lectura. Contagiar les famílies del virus de la lectura és un repte inajornable, i cal fer-ho de manera senzilla i amena i no imposada.

Per tot això, no hi ha millor manera de transmetre la passió per la lectura que començar a crear l’hàbit lector a casa. Hem de promoure la lectura abans inclús que els menuts sàpien llegir. Els nostres xiquets han de veure que a nosaltres, els adults, que per a ells som un referent, també ens agrada llegir. És molt important que ens vegen llegint, ja que prompte o tard imitaran la nostra conducta.

No hi ha fórmules màgiques, tan sols hem de dedicar part del nostre, valuós i atrafegat, temps a compartir-lo amb els nostres fills i filles i descobrir amb ells el meravellós món dels llibres i la lectura.

Però com ho fem? Per on comencem? Qui ens pot ajudar? Aquestes i altres qüestions són les que ens plantegem quan tenim menuts a casa i no sabem què fer per a aconseguir que la lectura forme part de les activitats d’oci familiar.

Per dotar les famílies amb recursos i oferir-los consells i altres estratègies pràctiques que poden ser d’ajuda a l’hora de motivar la lectura en família, l’any 2019, la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, amb la col·laboració de la Fundació pel Llibre i la Lectura FULL, va posar en marxa la campanya «Llegim?», una iniciativa que forma part del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura (PVFLL) 2017-2021.

La campanya «Llegim?» té un espai web propi (www.llegim.org) on hi ha vídeos amb consells, recomanacions de llibres per edats, activitats pràctiques per a fer en família, articles i moltes propostes didàctiques fàcils d’aplicar a casa. En l’espai web hi trobarem vídeos amb contes, redolins, endevinalles i cançons en valencià per als més menuts, així com vídeos curts amb experiències de famílies lectores, jocs i manualitats per a tota la família.

Els objectius de la campanya són integrar la lectura com a part de l’oci familiar, facilitar estratègies de foment de l’hàbit de la lectura en l’àmbit familiar, donar a conéixer publicacions de llibres d’escriptors i escriptores valencians i editorials valencianes, conscienciar i sensibilitzar la població de la importància de llegir i de fer-ho, especialment, en valencià i dotar les famílies i els docents amb recursos audiovisuals professionals que ajuden a crear un hàbit lector a casa.

Els destinataris principals de la campanya «Llegim?» són les famílies dels xiquets i les xiquetes valencianes que tenen entre 0 i 12 anys, ja que són el públic potencial, però també necessàriament per poder arribar a ells hem d’implicar els docents i tota classe d’agent cultural interessat a difondre i assolir els propòsits principals del projecte perquè són els qui han de fer de transmissors entre la xicalla, els llibres i la lectura.

Una de les accions més ambicioses de la campanya és l’edició i distribució de publicacions en format revista que, una vegada a l’any, es fan arribar de manera gratuïta a tots els centres educatius valencians i a totes les biblioteques valencianes de la Xarxa de Lectura Pública.

Les publicacions contenen consells pràctics per a motivar la lectura en família, còmics, jocs, treballs manuals, receptes i un bon grapat d’articles que animen les famílies valencianes a visitar les biblioteques i les llibreries de barri, donen idees per a regalar llibres en ocasions especials i d’altres que descriuen les pautes per a crear la biblioteca personal de casa.

A més, «Llegim?» també ofereix un gran nombre d’animacions lectores en biblioteques. Sessions de contacontes gratuïtes que conviden el públic assistent a conéixer la iniciativa i a ser partícip del projecte.

Altres elements que formen part de la campanya «Llegim?» són les exposicions didàctiques que se cedeixen de manera gratuïta a totes les entitats que les sol·liciten a través del web (www.llegim.org)

La campanya «Llegim?» és una iniciativa de gran abast social i el fet que haja sigut impulsada per la Fundació pel Llibre i la Lectura FULL i la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, és un gran encert de treball col·laboratiu i, per tant, garantia d’èxit. Gràcies a «Llegim?» s’ha mobilitzat i s’ha dinamitzat gran part del sector cultural valencià, ja que són moltes les persones i entitats implicades en el disseny i la confecció dels materials didàctics que la conformen, moltes les persones que han difós la iniciativa i el més important, directament o indirectament, al llarg de les tres edicions que està en marxa, han participat en la iniciativa més de 300.000 famílies.

En la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura som conscients que per a poder tirar avant totes i cadascuna de les activitats que formen part de la campanya «Llegim?» i assegurar-ne la màxima repercussió, és absolutament necessària la implicació de les institucions i entitats que li donen suport. És per això que, enguany, continuarem apostant per impulsar la campanya «Llegim?» i hi treballarem de nou per tal d’unir les sinergies que al llarg d’aquests anys han desenvolupat les diverses entitats implicades.

Aconseguir que els nostres fills i filles estimen la lectura és un procés llarg que requereix molta constància, paciència i dedicació, però si tenim clar que llegir és important, el resultat serà gratificant i ens adonarem que la inversió ha valgut molt la pena. Per tant, només cal dedicar una part del nostre valuós temps a la lectura en família i gaudir dels moments únics que ens aporta compartir la lectura amb els nostres fills i filles.