Skip to content

Llegim en familia des de la biblioteca

El foment de la lectura és un dels objectius clau de la Biblioteca Municipal de Cocentaina, especialment entre els xiquets i les xiquetes del nostre poble i de la comarca del Comtat

El foment de la lectura és un dels objectius clau de la Biblioteca Municipal de Cocentaina, especialment entre els xiquets i les xiquetes del nostre poble i de la comarca del Comtat. S’hi han dut a terme (i s’hi duen) moltes i diferents activitats entorn de la lectura, entenent-la des de tots els punts de vista, per tal de formar lectors i lectores integrals, capaços de tenir una autonomia a l’hora d’accedir a la lectura i d’apropar-se al món dels llibres.

Els inicis de totes les activitats de foment lector a la biblioteca de Cocentaina es remunten a 1982, justament quan em vaig adonar que a la biblioteca hi havia llibres, però no lectors. Calia fer alguna cosa perquè canviara aquesta situació. Recorde la primera activitat: contar-los tres contes clàssics i després crear el seu punt de llibre (aleshores no hi havia contacontes, ni es feien aquest tipus de sessions a la biblioteca, ni tan sols s’emprava el terme animació lectora). Pensava que només hi acudiria una colleta de lectors, però la sorpresa fou que hi va anar tanta gent que no hi cabíem. Tot un èxit inesperat. Des d’aleshores, vaig estar contant contes durant dos anys, o bé organitzats per la biblioteca, o bé a petició de mestres dels col·legis de Cocentaina. Vam ser moltes les biblioteques, amb bibliotecaris acabats d’incorporar, que vam començar a fer aquest tipus d’activitats, sense tenir cap formació en aquest camp; ho vam fer intuïtivament, però tenint clar que a la lectura s’aplega amb l’emoció de voler llegir.

Després d’aquests dos anys, vaig fer una reflexió: compensava tanta dedicació al foment lector per atraure tan pocs usuaris? Aleshores vaig arribar a una sèrie de conclusions que van canviar tota la metodologia de l’animació lectora infantil, però ací només us conte les que fan referència a la lectura en família:

 • La biblioteca tan sols és un dels pilars on es fonamenta la lectura. Necessitava treballar conjuntament amb els centres escolars i amb les famílies. Tot allò que férem a la biblioteca repercutiria en una lectura a casa i a l’escola.
 • Per tal d’arribar més fàcilment a tots els pares i a totes les mares, vaig voler acudir a les assemblees que a inici del curs es convoquen en cada aula, sempre amb el permís dels i les mestres, i així els explicaria el que teníem previst fer al llarg del curs i quin tipus de col·laboració concreta demanàvem. Aquestes explicacions en les assemblees van ser (i són) fonamentals per aconseguir la col·laboració de les famílies.

Ben aviat em vaig adonar que els pares i la seua actitud davant de la lectura són fonamentals per a crear lectors. Poc pot fer-se des de la biblioteca i des de l’escola si un xiquet o una xiqueta amb motivació per llegir demana als seus pares fer-se usuari o usuària de la biblioteca i aquests s’hi neguen (perquè «encara no sap llegir» –lletres, s’entén–, o pensen «vaja, quina tasca que m’ha endossat aquesta bibliotecària, anar cada setmana a la biblioteca», o directament diuen «quina bogeria diu la bibliotecària, que cada nit cal contar contes i fer una besadeta a la lluna per a viure somnis bonics», o, una altra, «com s’han d’elegir ells els llibres si no tenen encara coneixement», «això de llegir és cosa del col·le», o «sempre que comence a llegir ve amb el seu llibre i vol que li llija, quin rotllo; jo l’envie a la seua habitació a llegir –a una xiqueta de tres anys–, o…).

És que els pares i mares no tenen formació per a fomentar la lectura a casa i és evident que els fills i filles no naixen amb un manual d’instruccions davall del braç. Un lector no naix, es fa, des del mateix moment en què veu per primera vegada el món, però els pares i les mares no s’adonen que aquella primera cançó de bressol, que li canten perquè s’adorma, forma part del seu bagatge lector, el primer pas per a endinsar-se en la lectura oral i en la poesia.

Moltes famílies desconeixen la literatura infantil, la moderna i la clàssica. El resultat d’aquesta ignorància, quan venen a la biblioteca o van a les llibreries, és que van perduts per les prestatgeries; no tenen cap criteri a l’hora de triar un llibre; solen rebutjar els llibres que no tenen text, perquè no s’aclareixen contant imatges; repeteixen els títols de quan ells eren menuts sense tenir en compte l’edat madurativa dels xiquets i les xiquetes; solen imposar tabús lectors, com ara el fet de no agafar llibres que parlen sobre la mort o sobre la sexualitat o que en tinguen imatges; compren col·leccions completes que no tenen cap interès lector per als seus fills; no solen regalar llibres i, quan ho fan, compren el més car, el més gran i voluminós, pensant que és el millor; solen aplicar un criteri merament pedagògic a l’hora de triar un llibre –per a retirar els bolquers, per a fer que bega la llet, perquè vaja al llit ben prompte, etc.

O siga, no tenen –ni se’ls han donat– criteris a l’hora de seleccionar els llibres infantils, ni se’ls ha informat de la importància que té el fet de construir a casa una xicoteta biblioteca per als més menuts. Després d’anys col·laborant amb els pares i les mares, em vaig adonar del següent:

 • Sembla impensable, però hi ha un bon grapat de pares que no saben contar contes. Lligen el text al peu de la lletra, sense relacionar-lo amb les il·lustracions; no fan cap èmfasi llegint; són incapaços d’adaptar un conte a l’edat dels fills, entre altres motius perquè, prèviament no se l’han llegit; obvien qualsevol mena de gesticulació corporal; no fan partícips de la narració els oients menuts. Acaben regalant ninots que conten contes per a no contar-los ells, quan justament el que volen els seus fills i filles és estar al seu braç i compartir temps junts.
 • La majoria rebutgen, per desconeixement, gèneres literaris com la poesia i el teatre. Pensen que els còmics només són per a lectors més majors. Lligen els llibres d’informació infantils com si foren contes, des del principi al final, a línia tirada i tan sols per a fer una tasca per a l’escola. Hui en dia, solen pensar que qualsevol informació per als seus fills està en internet, cras error.
 • Pensen que a casa no es pot fer animació lectora, que això és cosa de la biblioteca o de l’escola.

Per tal d’orientar la família dins del foment lector i que s’adonen de la importància que té i tindrà la lectura en la formació integral dels seus fills i filles, a la biblioteca de Cocentaina es duen a terme diferents activitats adreçades especialment a ells i a elles. En fem un breu resum tot seguit:

 • Foment de la inscripció a la biblioteca des del naixement i ús de la bebeteca, juntament amb la informació sobre llibres que ajuden pares i mares a comprendre la importància de la lectura infantil i com fomentar-la en família.
 • Xarrades a la biblioteca o a l’escola, sobre un tema concret de la lectura.
 • Tallers de foment lector en família, a la biblioteca. S’adreça a pares i mares (també iaios i iaies que tenen cura dels menuts), per grups d’edat dels xiquets i les xiquetes. En sessions de dues hores parlem sobre la lectura i la importància que té; sobre com podem seleccionar llibres, com es conten i s’inventen històries, com es juga amb la poesia i el teatre, com es poden iniciar en l’art a través dels llibres infantils, quina importància tenen els llibres d’informació i com es creen animacions lectores des de casa. Després de cada sessió, els participants s’emporten dos llibres a casa i la següent comença contant al grup l’experiència lectora. S’acompanya d’una xicoteta bibliografia sobre cadascuna de les sessions.
 • Exposició de llibres infantils i juvenils per a regalar en Nadal, en col·laboració amb les llibreries, que ens els presten. Novetats que s’han anat editant al llarg de l’any i que hem seleccionat. Els pares hi acudeixen amb els fills, fan una tria conjunta dels llibres que més els agraden i anoten en una carta el que volen que els regalen. S’acompanya d’una guia de lectura que es reparteix a tots els xiquets i les xiquetes de Cocentaina i d’alguns pobles de la nostra comarca. Objectiu: regalar llibres per Nadal i que siguen els més bufons, elegits pels mateixos xiquets.
 • Guia de lectura especial per a l’alumnat de 3r de Primària –que és quan es pren ací la primera comunió–, que inclou obres de consulta i llibres d’informació adients per al seu cicle acadèmic i posteriors, a fi que els regalen i formen part d’aquesta biblioteca personal infantil.
 • Motxilla viatgera: préstec especial de llibres infantils perquè se n’emporten, allà on estiuegen, un grapat de diferents i passen l’estiu llegint, sense que els pares hagen de renovar-los a la biblioteca.
 • Contes del Mocadoret: per torns que estableix cada mestre o mestra, acudeixen a la biblioteca amb els pares i s’emporten un llibre amagat, embolicat amb un mocador de pirata. Només ells i elles tenen el privilegi de llegir-lo amb els pares i després el presenten a l’aula. Són novetats infantils, molt seleccionades en funció del grup a qui van adreçades. És una activitat que es repeteix setmanalment al llarg d’un trimestre. Molts pares aprofiten per a fer-los el carnet d’usuari de la biblioteca. Es fa a l’alumnat dels 3 als 12 anys de tots els centres escolars del municipi.
 • Emissió d’un programa setmanal en Ràdio Cocentaina, el primer apartat del qual, des de sempre, està dedicat als llibres infantils i a la lectura a casa.
 • Ús de les xarxes socials per a difondre la lectura infantil. En Facebook teníem un panell fotogràfic amb fotos de pares i mares amb els seus fills i filles llegint a la biblioteca. Tot un èxit que Facebook ens va eliminar sense el nostre permís. Sembla una ximpleria, però ens donava una publicitat enorme i animava altres pares a vindre-hi. També tenim diferents panells en Pinterest[1] sobre llibres infantils i un d’especial sobre foment de la lectura en família.

De totes aquestes activitats, la menys nombrosa quant a participants és el taller per a pares. Una vegada s’ha dut a terme, són els mateixos participants qui en fan publicitat i, aleshores, la resta de pares el sol·liciten. Aquests dos anys de pandèmia ens han tallat un poc les cames a l’hora de fer aquestes activitats, però estem reprenent-les, perquè sabem que tenir el suport de la família és el més important a l’hora de difondre la lectura infantil i que la biblioteca té un paper clau en la formació lectora dels pares.


1. www.pinterest.es/salviabiblio/familia-y-fomento-lectura-fam%C3%ADlia-i-foment-lector/ (Consulta: 17 juny 2022)