"Befehl ist Befehl" (una ordre és una ordre)

El tema conté 2 respostes, té 3 opinions, i s'ha actualitzat per última vegada el  Luna de Mar fa 11 mesos, 1 setmana.

 • Autor
  Entrades
 • #14519
   Full de Lectura 
  Gestor de comptes

  Bon dilluns! Com va la lectura? Per ací estem reflexionant sobre una de les frases que millor resumeix l’esperit del nazisme: Befehl ist Befehl (una ordre és una ordre).

  El nostre protagonista es qüestiona molt sobre si podrien haver-se negat a cometre totes les atrocitats en les quals van participar. Vosaltres què penseu? Fins a quin punt són culpables les elits intel·lectuals o culturals del que passa al nostre entorn? Penseu que podrien haver-se negat? Penseu que una ordre és una ordre? Alguna volta heu pensat en com seria la vostra reacció?

  #14525
   Merxe 
  Participant

  En consciència, no veig possible que el fet d’obeir una ordre puga suposar passar per damunt dels valors morals i els drets humans més bàsics. La pertenença a un grup i presència de jerarquia, com pot ocòrrer a l’exèrcit, fan possible que accions cruels i immorals succeixen sota el paraigua de la dilució de la culpa, en creure-la compartida. Aquesta sensació de ser poc o gens culpable davant certes circumtàncies, està present en els casos recents de violacions grupals o acosament escolar, són exemples que ens fam dubtar denla condició humana.
  Què fer en un cas similar, quina seria la meua resposta…és complexe respondre. Si implicara el sofriment d’algú molt proper a qui estimés, no dubtaria en desobeir. El temor a les repercussions cas de no realitzarnl’ordre és un factor important a tenir en compte. En tot cas l’obediència cega pot ser no estiga mai justificada i sóc de l’opinió de que cadascú és responsable de les seues decisions i accions, sempre.

  #14527
   Luna de Mar 
  Participant

  Estic molt d’acord amb tú Merxe… Cadascú és responsable de les seues accions i decisions, però clar, és molt important si has triat amb llibertat… cadascú és responsable sempre i quan tries amb llibertat i, en aquesta societat, qui és llibre per a triar?

  És tot molt complexe. I més en aquest tema del nazisme on tooota la societat estava implicada d’una manera o d’un altra. Llegint el llibre inclús pots empatitzar amb el personatge principal i entens la seua deriva cap a la barbàrie..

S'està mostrant 3 entrades - de la 1 a la 3 (d'un total de 3)

Heu d'iniciar sessió per repondre a aquest tema.

Iniciar sessió

o    

No recordes les teues dades?

Create Account