Carmelina Sánchez-Cutillas Martínez va nàixer a Madrid el 23 de juny de 1921. Després d’una curta etapa a Barcelona, la seua família es va traslladar a València. Va passar la seua infància a Altea, on va viure sota la influència del seu avi, l’historiador i folklorista alteà Francisco Martínez i Martínez.

Carmelina Sánchez-Cutillas va cursar estudis de Filosofia i Lletres en la Universitat de València i va col·laborar en el diari Levante, ocupant-se de les planes culturals i escrivint articles de caire històric i literari. Aquesta no va ser una activitat aïllada, ja que, juntament amb aquests articles, també va publicar diversos estudisva publicar estudis sobre història i literatura medieval, com ara Don Jaime el Conquistador en Alicante (1957), Lletres closes de Pere el Cerimoniós endreçades al Consell de València (1967), La Fàbrica Vella, dita de Murs i Valls (1970) o Jaume Gassull, poeta satíric valencià del segle XV (1971).

Com a escriptora, va conrear principalment la poesia i és una de les figures que conformen la generació poètica dels cinquanta, o de la postguerra, juntament amb Valls, Matilde Llòria, Maria Ibars, Vicent Andrés Estellés o Maria Beneyto, entre altres. Com a novel·lista, sens dubte el llibre que més rellevància literària li va proporcionar va ser Matèria de Bretanya (1976), obra guardonada en 1975 amb el Premi Andròmina de narrativa.

Carmelina Sánchez-Cutillas és la gran escriptora valenciana del segle XX, encara pendent de descobrir en molts aspectes. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua la va nomenar Escriptora de l’Any 2020-2021.

Iniciar sessió

o    

No recordes les teues dades?

Create Account