Skip to content

Booklife, la literatura com a eina emocional i terapéutica

Laura García
Els llibres són la millor font de coneixement i d’entreteniment i ens ajuden amb els nostres estudis i amb la nostra feina. Però, sabíeu que també poden ser un gran recolzament en el tractament de problemes de salut?

Els llibres tenen la capacitat d’emocionar-nos, de traslladar-nos a altres temps i llocs i fer-nos viure vides d’altres persones. Són la millor font de coneixement i d’entreteniment i ens ajuden amb els nostres estudis i amb la nostra feina. Però, sabíeu que també poden ser un gran recolzament en el tractament de problemes de salut?

La biblioteràpia és una disciplina literària que utilitza la literatura com a eina per entendre, analitzar i acompanyar sentiments, emocions, conflictes i situacions complexes del nostre dia a dia. Fa segles que s’utilitzen els llibres per a la millora de l’estat d’ànim. A l’Antic Egipte les biblioteques eren el principal centre de coneixement, anomenades Cases de vida, on podies trobar remeis per a l’ànima. Els grecs i romans utilitzaven la lectura com a tractament mèdic i espiritual i a l’Edad Mitjana es llegien textos sagrats durant les operacions. A principis del segle XIX el Doctor Benjamin Rusch ja recomanava la lectura a tots els seus pacients, especialment els que patien depressió o altres fòbies. Però la Biblioteràpia no va ser reconeguda amb aquest nom fins el 1904 a l’Hospital McLean de Massachussets i a partir del 1930 comença a utilitzar-se de manera recurrent com a pràctica bibliotecària als EEUU. Després de la Segona Guerra Mundial arriba a Europa com a complement als tractaments dels soldats convalescents.

La Biblioteràpia ha desplegat projectes amb resultats espectaculars com el del filòsof Alain de Botton, autor de Com canviar la teva vida amb Proust. Al 2008 va fundar una llibreria a Londres, The school of life, on va començar a fer sessions de biblioteràpia amb un gran èxit. Dues de les especialistes en Biblioteràpia de The School of Life són Susan Elderkin i Ella Berthoud, que fa un temps van publicar el llibre Novel Cure, traduït al castellà el 2018 per Siruela com a Manual de remedios literarios, en el que recomanen llibres per a gairebé totes les afeccions de l’ànima, ordenats de la A a la Z.

Seguint l’exemple de Botton, al 2011 la revista Madame Figaro va realitzar entrevistes a diversos llibreters francesos per elaborar un llistat de llibres segons el mal del lector. Van sorgir propostes tan divertides com llegir Un amor de Swann de Proust per no enamorar-se mai més, o Bartleby, l’Escribà de Melville com a remei per a un treball estressant. Al 2016 els metges de família anglesos van posar en marxa un projecte per preescriure literatura, poesia i narrativa com a part del tractament terapèutic dels pacients amb trastorns mentals. Recolzats pel govern del seu país i en col·laboració amb les biblioteques locals, els metges receptaven visitar la biblioteca com a complement al seu tractament.

Actualment la Biblioteràpia està molt estesa als serveis sanitaris de diversos llocs del món com a ajuda per a pacients i familiars perquè puguin entendre i afrontar els problemes de salut i millorar el seu benestar. A Espanya i a Catalunya però, encara és molt anecdòtic. Entre les experiències amb més èxit hi ha la de la Xarxa de Biblioteques Públiques de Galicia anomenat Biblioteràpia. Lectures saludables, amb 142 recomanacions de llibres d’autoajuda o de ficció que poden ajudar-nos en les dolències emocionals més comunes. Un altre del projectes destacats és l’organitzat conjuntament per l’Àrea de Pediatria (Osakidetza) i la Biblioteca de Muskiz al país basc que comparteixen edifici i on un grup de psicòlegs ofereix biblioteràpia als seus pacients. I també hi ha un altre projecte impulsat per la Biblioteca de Soto del Real anomenada Biblioteca para mayores, on s’ofereixen els beneficis de la biblioteràpia a gent gran de residències o associacions.

Fa 10 anys vaig llegir un article en anglès sobre els beneficis de la biblioteràpia i un món nou es va obrir davant meu. Fa anys que em dedico a la comunicació literària i sempre m’ha agradat ajudar als altres i la biblioteràpia és una manera fantàstica d’unir aquestes dues coses que em fan tant feliç. Vaig començar a informar-me sobre la biblioteràpia, a formar-me en la disciplina i a treballar per elaborar un llistat de més de 50 temes (sentiments i emocions comunes del nostre dia a dia), així com a fer el triatge dels llibres que ens poden ajudar en cadascun d’ells. El gener de 2020 vaig decidir posar en marxa tot el que havia après i va néixer Booklife. Biblioteràpia i prescripció literària.

L’objectiu del projecte és ajudar a través de la literatura amb xerrades, tallers, formacions per a professionals i prescripció personalitzada, dirigida a tot tipus de públic de totes les edats provinents de diversos col·lectius. A Booklife treballem només amb llibres de ficció perquè com que la literatura parla de la vida i hi podem trobar històries que ens parlen de tots els sentiments i situacions del nostre dia a dia. A més la ficció ens permet una distancia emocional que ens dona perspectiva i ordena els processos que vivim. Booklife a més ens permet també donar a conèixer i recuperar clàssics o llibres que fa anys que s’han publicat i que poden tenir una nova vida amb el projecte. A més ens permet acostar la literatura a col·lectius que no tenen l’hàbit lector molt adquirit però que per la seva situació poden trobar gran beneficis en la lectura. Treballem amb llibres escrits en llengua catalana, castellana i traduïda de totes les llengües, buscant un equilibri.

El projecte ha tingut una gran acollida des de la seva creació i de seguida van arribar els primers tallers a biblioteques i llibreries. Molt poc després de néixer el projecte, però, va començar la pandèmia i el confinament i tots els tallers previstos es van cancel·lar. El confinament però va esdevenir una nova oportunitat per Booklife perquè vaig començar a potenciar els tallers virtuals i es van convertir de gran ajudar per a persones que estaven vivint situacions molt complexes arran de la situació sanitària i que tenien més temps per llegir perquè estàvem a casa. La literatura es va convertir en un gran aliat i internet i les xarxes socials en un gran canal de comunicació que permetia arribar a més gent i molt més lluny. Amb la desescalada i la millora de la situació sanitària poc a poc han anat tornant les activitats presencials, però actualment conviuen amb les virtuals que han vingut per quedar-se i que tenen unes grans avantatges.

En aquests dos anys el projecte ha crescut exponencialment. Al 2021 hem fet prop de 50 xerrades i de moment a la tardor en tenim previstes una trentena més. Hem fet xerrades a biblioteques, escoles, centres de psicologia, centres de salut, hospitals i llibreries. Estem intentant tancar nous projectes que ens fan molt il·lusió, com poder fer biblioteràpia per a presos. La idea es poder anar implantant la biblioteràpia en tots els col·lectius on la literatura pugui ser una eina de suport emocional.

Un dels punts forts de Booklife és que és un projecte obert i en constant evolució. El llistat de temes inicial ha anat creixent amb els temps gràcies a les propostes dels mateixos usuaris que han demanat tallers específics sobre sentiments i emocions molt actuals. A més cada taller amplia constantment el seu llistat de llibres gràcies a les novetats literàries que es van editant però també a les recomanacions dels assistents als tallers que són avaluades i moltes d’elles incloses.

Actualment Booklife ofereix xerrades i tallers de biblioteràpia per a famílies i nens, joves, adults i gent gran. En aquests tallers, que varien segons l’edat dels assistents, es recomanen llibres que ens ajuden a tractar el tema escollit, buscant que siguin activitats en què els assistents puguin participar també a través de la seva experiència lectora i sobre el tema. A més, al final de la sessió es facilita la guia de lectura del taller perquè es pugui consultar sempre que es vulgui. Booklife també ofereix formacions per a professional com bibliotecaris, professors, metges, psicòlegs, assistents socials etc. També ofereix guies de lectura sobre temes concrets i prescripció personalitzada en funció de situacions personals.

A Booklife tenim el somni que aviat la biblioteràpia sigui una disciplina estesa a casa nostra com tantes d’altres teràpies complementaries que ajuden en diversos processos mèdics, terapèutics i emocionals o simplement com a eina quotidiana per fer-nos la vida més fàcil i més bonica. Espero que els projecte us agradi i entre tots puguem ajudar a través de la literatura.